Livet är ett skådespel

Vi alla bär masker. Vi alla har något att dölja. Vi alla har två sidor, en vi visar till världen och en vi håller oss för oss själva. Men vad skulle hända om vi alla tog av våra masker? Vad skulle hända om vi delade med oss av våra hemligheter? Och vad skulle hända om vi började va oss själva?
   För lite mer än tre år sedan, kring juletiden 2005, började mitt liv sakta men säkert krossas. Jag var tvungen att förlita mig på mina inre styrkor för att försöka överleva mig själv och alla hinder som sattes på min väg framåt. Jag tänker inte gå in i detalj i allt det här eftersom ni alla kommer att kunna läsa det i en antologi som publiceras någon gång nästa år. Men allt som hände gjorde till slut att jag fick allvarliga problem, både skola, arbete, vänner men framförallt familjen blev lidande. På något sätt var jag tvungen att hitta en styrka för att klara av vardagen så jag vände mig till det man absolut inte ska vända sig till i nödens tid: nämligen alkohol. 
   Jag har aldrig varit den personen som vill be om hjälp. Jag är envis och jag ska kunna klara av allt själv. Men det går inte. Det har jag lärt mig nu. Man måste be om hjälp om det krävs. Varje dag jag gick till skolan bar jag en mask. För att inte mina medmänniskor skulle misstänka att jag inte mådde bra eller att jag hade det jobbigt och svårt bar jag den masken och kämpade med att vara glad hela tiden. Så klart genomskådade mina vänner det i alla fall och jag var fruktansvärt naiv som trodde att de inte skulle göra det.
   Men hur hade det varit om jag inte bar den här masken, och att jag istället bad om hjälp? Hade jag fortfarande vänt mig till alkoholen då? Nej, det tror jag inte. Så istället för att pimpla vin, ensam, hemma kunde jag ha fått umgåtts med folk som hade uppfyllt samma syfte fast mycket hälsosammare.
   Livet är ett skådespel, tänker man bara titta på kommer livet rusa förbi utan sig själv. Så det är därför jag är så öppen med allt. Vi alla bär på historier och vad är det för mening att ha de historierna om man inte kan dela med sig av dem till andra?
   Ta av dig din mask och skriv gärna din historia till mig och få upp den här som en gästkrönika. Alla förtjänas att synas, för alla är vi viktiga och intressanta.

Marcus Tallberg
Augusti, 2008

[email protected]


Långdistansförhållandet Krossade Mitt Hjärta

Nästan alla har varit i kontakt med ett långdistansförhållande. Många av oss har det slutat olyckligt för och brytit förhållandet. Är det vanligare att långdistansförhållanden inte håller lika länge som förhållanden när båda parter bor hyffsat nära varann? Hur kommer det sig i så fall och hur sjutton undviker man det?
   Mitt första riktigt seriösa förhållande satte ribban för kommande pojkvänner i framtiden för mig. Vi träffades på en midsommar och blev tillsammans tre månader efter. Man kunde verkligen se skillnaden hos båda oss, vi var glada, vi hade ett sken runt om oss och vi mådde bra. Jag hade aldrig varit lyckligare än då, jag har fortfarande inte känt likadant och nu har det gått tre-fyra år.
   En dag kommer han hem och säger att han ska flytta, och inte till vilken plats som helst utan ungefär 100 mil ifrån mig. Och den värsta biten var att hans plan var att stanna där i några år. Hans största intresse är musik och anledningen han skulle dit var för att läsa på en musikskola. Detta kunde sätta en grund på hans karriär, och en sådan sak ska man inte stå i vägen för. Alla har rätt till sina drömmar.
   Så det enda jag kunde göra var att acceptera det och försöka klara av ett långdistansförhållande. Jag klarade det i ungefär två månader, sen bröt jag ihop. I ett förhållande söker jag närhet och jag kan inte få närhet på 100 mils avstånd från den jag älskar. Vi gjorde slut, eller hur man nu fint säger att vi inte längre var tillsammans. Efter det här förhållandet har jag haft väldigt svårt att ens bli kär igen. Jag väntar fortfarande på en riddare på vit hingst.
   Men jag har trots detta har jag ändå blivit klokare. Jag är fortfarande väldigt skeptiskt till långdistans och skulle nog inte gå in i en likadan situation igen. Men det finns ju dem som gör det, väldigt många av mina vänner har långdistansförhållandet. Det finns stora chanser att klara av ett långdistansförhållande, det vill säga om man verkligen vill kämpa.

   De svåraste är att man inte får kramar, inga kyssar, man kan inte se varandra öga mot öga om man inte träffas kanske varannan helg eller så (beroende på hur mycket pengar man har till resa). Å andra sidan blir ju själva mötena mycket mer intressanta och fyllda med passion. Men för det första måste man verkligen ha ett klart intresse av den man är tillsammans med, man längtar till den och man ler när man tänker på honom/henne.
   I ett långdistansförhållande måste man verkligen kunna visa och dela med sig av sina känslor (där sprack det direkt för mitt förhållande, eftersom känslor var något han ytterst hade svårt att yttra). Tänk ert förhållande i framtiden, var är ni på väg? Står ni stilla på en dry-spot eller finns det ett mål?
   Man måste träffas så ofta man kan, även om det kanske bara blir en gång i månaden (efter löning?), och planera era träffar så att ni utnyttjar så mycket ni kan av tiden ni har. Och när ni inte träffas måste ni kommunicera på annat sätt. Om ni inte har råd att ringa, så skicka mail, ha webkonferens eller chatta. Vi lever i en modern tid, pojkar och flickor. Fast det kan bli jobbigt och irriterande att prata exakt varje dag också och ofta tröttnar man och får tysta telefonsamtal med bara andetag som hörs. Tillåt er en ledig dag från varandra. 
   Men det viktigaste i ett långdistansförhållande måste ändå vara ACCEPTANS! Ja, att acceptera den andra och undvika svartsjukan. Onödiga bråk gör bara saker och ting värre och tilliten blir inte speciellt bra. Lita på att din partner är dig trogen, och titta själv på dig själv. Är du?
   Det gäller att vara positiv och ha hopp för framtiden. Även om inte jag klarar av det gör säkerligen du det.


Marcus Tallberg
Augusti 2008

Att Älska i Nöd och Lust

Bröllop. Giftermål. Äktenskap. Alla tre har något gemensamt och vi alla vet vad. Men vad jag  inte tycker är självklart är själva betydelsen av dessa ord. För mig är den väldigt stark, men ibland vet jag inte vad jag ska tro.
Ta till exempel en av mina vänner som precis har gift sig med sin karl. Deras förhållande är öppet och det har alltid var öppet. Jag fördömmer inte öppna förhållanden, även om jag inte själv kan leva så, men vad jag däremot ifrågasätter är deras beslut att gifta sig. För mig är äktenskap monogamt.
Vad är syftet med giftermål om man ändå har sex och relationer med andra?

Idag var två andra vänner på bröllop. För två dagar sedan var det inställt på grund av ett bråk. Brudparet hade tydligen varit och ställt i ordning allt och när de väl kom hem fick en av dem panik. Hon stängde in sig i ett rum. Nu vet jag inte riktigt hela historien till detta, men det kändes som om hon greppade tag om verkligheten. Jag vet inte hur allt var i just det här fallet, men ett sånt här beslut ska man tänka igenom NOGA innan man strider till handling. Bröllop är ett gigantiskt steg, det är ingen man bara gör hux flux. I ett äktenskap ska du leva med den person du gifter dig med för resten av ditt liv.

Så jag undrar när man som 15-16 åring tänker när man förlovar sig med sin högstadiepojkvän/flickvän. Handlar det om status? Eller handlar det om kärlek? Hur vet man som 15-16 åring hur resten av livet ser ut? Flera av mina vänner förlovade sig under den tiden, och jag har låtsas vara glad för deras skull. Men faktum är att jag tycker att det är helt galet.
Särskilt under högstadie- och gymnasietiden. Det är ju då man lär känna sig själv. Man är inte mogen att ta beslutet om förlovning.
(en liten fotnot här att ingen av de fyra par jag kände som förlovade sig har hållt)

För mig ska förlovning och giftermål betyda något. Har vi glömt bort betydelsen, eller är vi så ivriga att få vara något att vi begår stora misstag?


Marcus Tallberg
Augusti 2008

RSS 2.0